Algemeen

Lengte: 5,95 m, Breedte: 1,98 m

Zeiloppervlakte: 16 m220130511 - Kleine Sneekweek Zaterdag-151
Grootzeil: 10 m2
Fok: 5,5 m2
Spinaker: 12 m2

Diepgang met zwaard: 0,95 m, Diepgang zonder zwaard: +/- 0,17 m

Gewicht : ca. 280 kg, gewicht van de romp: ca. 190 kg.

Ontwerp: L.Stelwagen, ongeveer 1960.

Toerzeilen

Toerzeilen De Top (betekenis: Tot Ons Plezier) is ruim genoeg om met de hele _DSC0401(gemiddelde) familie gezellig te gaan zeilen, de kuip is groot genoeg voor allen en hoeft echt niet vergeven te zijn van de laatste snufjes die (niet) nodig zijn voor een wedstrijdboot.

De kop is vrij breed zodat opspattend water niet te veel in de kuip komt. Het (soms zelfs te reven) zeil is makkelijk te hanteren. Onder een dektent de nacht er in doorbrengen is goed te doen.

De Top is niet zo zwaar. De boot is zonder veel moeite per (kantel) trailer te vervoeren en te water te laten. De vorm van de boot lijkt wel iets op de Schakel, maar dan groter.

De Top is alleen gaffelgetuigd en voorzien van een spinaker. Bij vrijwel alle zeilmakers in Nederland worden Top-zeilen vervaardigd.

Een niet te zware buitenboordmotor aan de spiegel is geen probleem. De mast kun je makkelijk laten zakken zodat alle bevaarbare plekjes ook te bereiken zijn.

Met het ophaalbare midzwaard zijn ondiepere plaatsen toch te bezeilen.

Wedstrijdzeilen

sw2014Wo-092

Voor twee min of meer sportieve personen met enige kennis van de regels, een spinaker en zin in iets meer dan droge voeten of oksels is de Top een prima wedstrijdboot.

In planee (de boot komt dan op het water te liggen in plaats van er in) met spinaker sta je versteld van de snelheid, de mogelijkheden en de uitdagingen.

Er worden veel wedstrijden gehouden waar je met de Top aan mee kunt doen. Wedstrijdzeilen met de Top kun je in veel gedeelten van Nederland.

Topzeilers zijn: sportief, behulpzaam, in de wedstrijd fel, op de wal gezellig.

Om mee te zeilen hoef je niet al te veel te investeren in dure spullen. Goed zeilinzicht en bootbehandeling is hier nog vaak de grondslag van winst in een wedstrijd. Een soort wedstrijdkalender vind je onder aan de pagina.

Wedstrijdzeilen is puur zeilplezier !