TOP toertocht verslag Maasplassen 2016

Het TOP Toer evenement gehouden in het weekend van vrijdag 20 tot en met zondag 22 mei 2016.

Het zeilthema van dit weekend was: oefening baart ‘zeil’kunst 

Plaats van handeling was Jachthaven Hatenboer, onder auspiciën van zeilvereniging Maas en Roer.

Vrijdagmiddag 20 mei zijn een aantal enthousiaste zeilers uit de TOP- en BM klasse afgereisd naar Roermond. Nadat het kampement was ingericht, waarvoor veel dank is verschuldigd aan de plaatselijk Top contactorganisator, hebben de TOP-pers en BM’-ers in de namiddag kennis met elkaar gemaakt.

Onder het genot van een goed glas wijn werden de door Rein gebakken kippenpoten gegeten en van sterke zeilverhalen voorzien. Verhalen die waarschijnlijk nog plaats moeten vinden. Ook werd het zeilplan voor de volgende dag alvast besproken. Uiteindelijk hebben we onze kooien in de tent opgezocht.

Zaterdag heel vroeg in de ochtend werden nog een TOP en een BM te water gelaten.

Na een stevig ontbijt, vergezeld van de met veel liefde gezette koffie van Lilian en Francois de Maere, werden in overleg de bootindeling en het zeildoel, het dorpje Linne aan de Maas vastgesteld.

Anne en Jan bemanden hun eigen TOP zeilboot, Jack Brands en Jesse Bos in de BM , Rein en Lilian in de Top Butterfly en Francois en Paul in de BM Farvel.

De zeer geslaagde gezamenlijk opgezette tour BM-TOP van vorig jaar in de Wieden nabij Giethoorn, was mede aanleiding om het dit jaar weer te herhalen, alleen nu eens in het zuiden van het land.

Tijdens het vorig jaar georganiseerde weekend hebben we de jeugd van Scouting Steenwijk ‘s zaterdags kennis kunnen laten maken met de zeilsport. Dit was voor velen zeer leerzaam,  zowel voor de bemanning als voor de schippers.

Om het leerelement terug te laten komen zijn er in dit weekend op zeer willekeurige tijdstippen onverwachte leermomenten ingebouwd.

De volgende vaardigheden moesten op onverwachte momenten worden uitgevoerd: weg zeilen van lagerwal,  zeilend zeilen hijsen bij het losschieten van de piekeval (het harpje was op een onjuiste wijze aangebracht), loskomen van lagerwal, drijvende onderdelen (waaronder vlonders en andere attributen) oppikken van omgeslagen BM en motorboot varen met een TOP. Kortom alles kwam eigenlijk langszij.

Met prachtig weer en een mooie constante wind hebben we de directe omgeving van de jachthaven Hatenboer verkend.

Anne en Jan waren wel erg enthousiast over de oefening varend de zeilen hijsen, want dit werd meteen na het uitvaren van de haven geoefend. De samenwerking tussen vader en zoon ging zeer voortvarend en in enkele minuten was de Top vol onder zeil.

Nadat de oevers van de Zuidplas Hatenboer waren geïnspecteerd werd de tocht vervolgd via de Maas en stroomopwaarts. Hiervoor moest worden opgekruist.

Tussen de vele motor- en kajuitzeiljachten was het een mooi spel om op het juiste moment de beslissingen voor overstag te nemen en de kennis van de voorrangsregels van het vaarregelement in de praktijk te brengen.

Jan en Anne voeren op kop en werden door Jack Brands en Jesse Bos in het kielzog gevolgd.

Rein en Lilian besloten om de oefening loskomen van lager wal te oefenen. Omdat het de eerste keer zonder enig probleem, zonder moeite en zelfs zeer vlot verliep, vond Rein het noodzakelijk om deze oefening nogmaals te herhalen.

De boot werd geparkeerd in de oever en alleen een klein gedeelte van de spiegel was in contact met het Maaswater. Door het voorbijvaren van een speedboot met een hekgolf van minstens een meter werd de de TOP van Rein geheel op de wal gezet.

Lilian de Meare hield haar hoofd koel en gaf aanwijzingen hoe de TOP weer in dieper vaarwater te krijgen. Met flinke inspanning van de bemanning, de buitenboordmotor en een dun lijntje van een passerende motorboot is de boot vlot getrokken en werd de Maas stroomopwaarts vervolgd.

De TOP van Anne en Jan was al flink uitgelopen op de rest. Jack en Jesse volgden op korte afstand en waren dus ook al een flink eind op weg. Het was de bedoeling om bij het dorpje Linne op te steken.

Om daar een beetje op tijd aan te komen is door de achterblijvers, de TOP met Rein en Lilian en de BM  met Francois en Paul besloten, de oefening zeilboot met motor sleept zeilboot zonder motor uit te voeren. Omdat de beide andere boten al bijna in het dorpje Linne waren moest de vaart er goed worden ingezet.

De zon scheen in het heldere water, de wind was fantastisch en het leven op het water is mooi… en precies als je dan wegdroomt hapert de motor, krijg je het sleepkoord niet op tijd los, komt de wind verkeerd in het zeil, zit de grootschoot ook nog vast en wordt het zwemmen geblazen. Het volgende leermoment was daar.

Francois valt aan lijzijde van boord en komt onder het zeil terecht. Paul valt aan loefzijde van de boot. Francois heeft het besef om via het volgen van de mast onder het zeil uit te zwemmen en komt met een glimlach boven water. ‘Het valt mee hè, zo koud is het water  niet’ roept hij.

Vanuit het midden van de Maas zwemmen we met de volgelopen boot naar de dukdalf. Terwijl we de boot slepen verdwijnt er een vlonder en drijft stroomafwaarts.

Jan, Anne, Jack en Jesse schieten te hulp. De oefening al zeilend losse onderdelen van een omgeslagen zeilboot oppikken, werd door Jan en Anne uitmuntend uitgevoerd.

Hoewel we alleen een vlonder waren verloren kwamen zij met meer scheepsonderdelen terug dan er verloren waren. Rein en Lilian hadden hun TOP als commandocentrum aangelegd. Jack en Jesse schoten te hulp om de gezonken BM drijvend te houden zodat Paul de boot kon leeghozen.

Na 45 minuten hozen was de boot nagenoeg leeg en werd het zeil weer gehesen.

Helaas werd de oefening ‘omslaan op de Maas’ niet binnen de tijdslimiet uitgevoerd en we besloten de terugtocht in te zetten. Voor de wind en af en toe ruime wind voeren we de Maas stroomafwaarts af.

We waren rond zes uur terug op de haven. Nadat we de boten hadden afgetuigd en schoongemaakt was het tijd voor de scheepsborrel. De BB werd aangestoken en de voorbereiding van de salades werd in gang gezet.

Anne werd aangewezen als vrijwillige kok van de BB en heeft zijn talenten op dit gebied meer dan waar gemaakt.

Toeroperator Rein heeft een korte maar inhoudelijk zeer sterke speech gehouden, waarin Top en BM zeilers zich goed konden vinden.

Ook is er tijdens het eten flink nagepraat, zijn de diverse zeiloefeningen nog eens door- gesproken en de verbeterpunten aangegeven. Dit alles onder het genot van de zelf- maakte wijn van Jan. Het was een prachtige zeildag.

’s Avonds na de BB hebben we afscheid genomen van Francois en Lilian de Maere en ook Jan en Anne Bos zijn toen huiswaarts gegaan.

De volgende dag, zondagmorgen 22 mei zijn we onder heel andere omstandigheden het water opgegaan. Jesse voer mee met Rein in de TOP. Jack en Paul samen in de BM.

Er stond veel meer wind en de boten voeren met westenwind, kracht 4 en soms met vlagen windkracht 5 met een flinke snor over de Zuidplas Hatenboer.

De TOP van Rein voer in plané de BM vele malen voorbij. En als laatste oefening voeren we voor de wind over de nieuwe Nack en bij het strand aangekomen overstag en kruisend weer terug.

Omdat er rond twaalf uur wel erg veel donkere wolken hun lading dreigden te lozen werd besloten om de steiger op te zoeken en de boten af te tuigen.

In het havenrestaurant hebben we koffie gedronken en de boten daarna op de trailers geladen.

Dank aan de zeer behulpzame havenmeester, die ondanks zijn vrije dag toch de boten op de trailer heeft getakeld. Met gemeenschappelijke inspanning was dit klusje in een half uur geklaard.

Na een laatste kop koffie hebben we afscheid genomen en is iedereen zijn weegs gegaan.

Wat mij betreft was het een prachtig weekend, we hebben gezeild in een hele andere omgeving, nieuwe kennissen opgedaan en veel beleefd. Een top weekend met de TOP en de  BM!

Dank en hulde aan toeroperator Rein van Dijk voor dit vlekkeloos georganiseerde weekend. Een zeilgroet aan de schippers en bemanning van de andere boten.

We kunnen alvast nadenken over het thema van de volgende toer. Suggesties zijn welkom en kunnen worden gemaild naar de andere TOPpers en BM’ers.

Ahoy en FARVEL

Paul Ruiter

 

 

 

 

 

 

 

Gepubliceerd door Rein van Dijk

via de TOP-klasse de liefde voor het 'zeilen' ontdekt ...

Laat een reactie achter